סה"כ צפיות בדף

יום שישי, 30 בספטמבר 2011

Rosh Hashanah etiquette guide

Congress closes. Some schools close. Jewish friends and co-workers are being nicer than usual. Then they ask for a few days off, sometimes in the middle of the week. Round challah with raisins show up at the deli. Honey, grape juice, apples and brisket go on sale at major supermarket chains. What is going on?
Don’t panic — it’s Rosh Hashanah, the Jewish New Year, which begins at sundown on Wednesday evening, September 28th. While traditionally the holiday is observed for two days, some Reform congregations today only observe one day.
Rosh Hashanah, an ancient holiday described in the Torah (Hebrew Bible), is observed on the first two days of the Hebrew month of Tishreiand is a commemoration of the Big Bang which fashioned the universe, our planet, and ultimately Adam and Eve. Rosh Hashanah is the anniversary of humanity experiencing the world.
While you might think that Jews party like it’s 5772 — yes, that is the year on the Hebrew Calendar — don’t look for all night bashes as you are more likely to find your Jewish friends in synagogue or at their parent’s house. Many Jews, who would otherwise not be caught dead in a synagogue, somehow find their way there on Rosh Hashanah. Jews believe that on that day, God judges the world and decides, “who will live and who will die...” We ask God for forgiveness and pray to be inscribed in the “Book of Life” for a sweet and healthy New Year. And, really, who wants to miss out on that?
Rosh Hashanah inaugurates a time of reflection called the aseret yamei teshuva, ten days of penitence. We believe that while we can find forgiveness for sins committed against the Boss,  it is left to to us to seek out and apologize to people we have wronged in the previous year. Theaseret yamei teshuva end on Yom Kippur, the Day of Atonement, when God’s decree for the coming year is sealed, and the final version of our contract issued.
There are three ways to avoid being left out of that Book of Life even if one has not behaved well: repentance (teshuva), prayer (tefillah), and charity (tzedakah). Consequently, Jews give a lot of charity and spend a lot of time in prayer, or at least in synagogue. We humble ourselves as we start the process of asking forgiveness. Teshuva is a process of getting our community and ourselves back on track, out of bad habits and into living meaningful and righteous lives.
The most famous symbol of the holiday, the Shofar, is sounded in synagogues on Rosh Hashanah, and is critical to our obligations on Rosh Hashanah. It’s not an ancient trumpet for the likes of Wynton Marsalis,rather the Shofar is serious business and fashioned from a ram’s horn. The blasts of the Shofar are likened both to the wordless cries of the humanity speaking to God, and a wake-up call to the soul which transcends rational explanation.
Some of our other cherished customs include: dipping challah and apples into honey and eating honey cake to symbolize our wish for a sweet new year; consuming  huge meals with too many courses, calories, and cousins; tossing bread crumbs into living waters during a ceremony called “Tashlich” to symbolically cast away our sins; and renewing synagogue memberships.
All are welcome to attend Rosh Hashanah services, but make sure to call in advance to see if you need a reservation. Owing to popularity and the need to raise revenue, most congregations charge for seats, as Larry David found out in an unforgettable episode of his show. However, there are more and more congregations that offer free and open services to the community. If going to synagogue, the custom is to wear a nice outfit, because we want to make a good first impression for the New Year.
Feel free to greet your Jewish friends and neighbors with “Happy New Year,” or to use the Hebrew expression “Shana Tova,”which is a wish for a  “good new year.”
May you blessed with sweet and healthy New Year and Shana Tova!

יום שני, 12 בספטמבר 2011

יום שני, 5 בספטמבר 2011

טורקיה מאיימת על כל סביבתה


טורקיה מאיימת על כל סביבתה

פינחס ענברי

05/09/2011 1:52:55

האיום של טורקיה ל"הבטיח את שלום הספנות במזרח הים התיכון "הוא איום מלחמה בישראל. לפיכך, האיום של שלה להשעות את עסקאות הנשק עם ישראל הוא דבר בעתו. ישראל היא זאת שצריכה להיות מעוניינת עכשיו בהפסקת העסקאות האלו, כי לא יעלה על הדעת שהיא תספק טכנולוגיה צבאית למדינה שמאיימת עליה במלחמה.
אך יש לשים לב, שטורקיה לא מאיימת רק על ישראל במלחמה, גם סוריה, ארמניה וקפריסין היוונית זכו למנת איומים וגידופים מצידה.
ליווי השיירות לעזה בספינות הצי הטורקי נראה כחלק מפריסת הצי כדי לערער על הסכמי חלוקת הגז הטבעי בין קפריסין לישראל. כזכור, טורקיה כבשה מחצית האי ומתוקף הכיבוש הזה גם לה יש תביעות על מרבצי הגז. היא דורשת מקפריסין היוונית, ומן הסתם גם תבוא דרישה עתידית לישראל , שלא לקדוח בים עד שלא תיושב סוגיית חלוקת קפריסין, כלומר עד לאחרית הימים כאשר השר לענייני האיחוד האירופי, אגמן באייש, נשאל האם הצי הטורקי יתערב בעניין המחלוקת עם קפריסין על קידוח הגז, ענה:. "בשביל זה יש צי".
טורקיה עמדה לפלוש לסוריה, אבל נרתעה בגלל אזהרותיהן של רוסיה ואיראן. היא מפגיזה את הכורדים בתחום עיראק, וזכתה לתלונה רשמית של ממשלת עיראק על התנהגותה הגסה. יתר על כן, תלוי ועומד סכסוך מול ארמניה, לאחר שנשיא ארמניה אמר לתלמידי בית ספר כי בעיית הר אררט, סמל לאומי ארמני המצוי בתוך טורקיה, תיפתר בדורות הבאים. ארדואן דרש מנשיא ארמניה להתנצל ורמז כי אם לא יתקיים הדבר, טורקיה תגבה את אזרבייג'אן עם חידוש הסכסוך הצבאי על נגורנו קרבאח. ארדואן אף יצא לביקור באזרבייג'אן כדי לתת משנה תוקף לאיומיו.
במקביל, שר החוץ הניאו עות'מאני שלו, אחמד דאותאוגלו, יצא למסע פרובוקטיבי בבלקן וברומניה במסגדים עות'מאניים במהלך העיד אלפיטר, וחנך מרכזי תרבות טורקיים שמחדשים את המורשת של הכיבוש העות'מאני בבלקן וברומניה.
עם כך, הסכסוך עם ישראל הוא המתוקשר ביותר כי טורקיה רוצה לרכוש את אהדת הערבים והמוסלמים על כרטיס שנאת ישראל, ובכך ארדואן אינו שונה מאחמדינג'אד. אבל למעשה, טורקיה מסוכסכת עם כל שכנותיה ומאיימת גם על מדינות אחרות

יום ראשון, 4 בספטמבר 2011

טאיפ ארדואן - טורקיה האימפריאלית



טורקיה מסוכנת למדינת ישראל

מאת: ד"ר יוחאי סלע

21.02.2009


מאז  שרג'פ טאיפ ארדואן  החל לכהן כראש-ממשלת טורקיה, תזזית אימפריאלית אחזה בטורקיה, ודומה הוא כי תחת הנהגתו של ארדואן טורקיה מעוניינת לחתור בהתמדה לעבר הגמוניה אזורית בסגנון העות'מני המאה של ה -19. בהתאם לשאיפה זו, כפי שאיראן של אחמדינג 'אד נוהגת, ארדואן חושב שהדרך לכך נעשית על חשבון גבה של מדינת-ישראל ועל חשבון ביטחונם של תושביה. רמז בוטה לכך התקבל בהתבטאויותיהם הפומביות של מדינאים טורקים שהשתלחו בישראל בעקבות  המערכה הצבאית בעזה  נגד החמאס. שכן, מחד-גיסא טורקיה טיפחה קשרים חמים עם תנועת החמאס בעזה ובדמשק, ומאידך, ימים אחדים לאחר בחירתו של ארדואן, במרס 2003, הוא לא היסס להצהיר שמדינת-ישראל היא מדינת טרור מאז אותה הצהרה, ממשלת ארדואן מנהלת מלחמת-התשה נגד ישראל בתחומים אחדים הנוגעים לאינטרסים האזוריים של טורקיה -. זו הרואה במזרח-התיכון מרחב אסלאמי טבעי בו ניתן לפעול בהתאם לשאיפותיה האימפריאליות. טורקיה בוחנת את המזרח-התיכון דרך הפריזמה האסלאמית והיא רואה בו קרקע פורייה עליה ינבטו פעם נוספת מעמדה ההיסטורי והשפעתה הפוליטית על מדינות האזור. לדעת אחדים ממעצבי המדיניות הטורקית הנוכחית, זהו המרחב הטבעי האמיתי של טורקיה על-פי תפיסתה המסורתית. ועם זאת, הטורקים כועסים מאוד משום שהמציאות אינה "מתנהגת יפה" בהתאם לתכתיביהם.
ארדואן מסמן מטרות לטרור העולמי
באמצע פברואר 2009, טורקיה אירחה כ -200 אנשי-דת מוסלמים מרחבי המזרח-התיכון שעסקו בסוגיות אחדות הנוגעות לג'יהאד חדש נגד ישראל ובהבעת תמיכה איתנה בתנועת החמאס ובמעשיה. נציגי הוועידה קראו למוסלמים לפתוח ב " חזית ג'יהאד שלישית "נגד ישראל בדומה למה שמתחולל בעיראק ובאפגניסטן. לשם כך, הם קראו לכל מדינות האזור לפתוח את שערי גבולותיהן עם ישראל על-מנת לסייע ללוחמי הג'יהאד העולמי לנהל מלחמת-קודש יעילה ופעילה נגד מדינת-ישראל ותושביה. במהלכה של הועידה שנערכה באיסטנבול, הושמעו קריאות רמות בסגנון "רק הנשק יביא כבוד", וזאת על-מנת לדרבן את מנהיגי המדינות המוסלמיות להעניק תמיכה פעילה ליוזמה החדשה. ללא יוצא מהכלל, כל הדוברים שיבחו את התנהלותו של ארדואן כלפי ישראל, בעיקר מאז שהחלה המערכה הצבאית בדרום נגד תנועת החמאס.
ארגוני טרור מזרח-תיכוניים מחפשים ללא הרף נקודות-תורפה אזוריים בהן ניתן לנהל מערכה צבאית יעילה נגד מטרות אזרחיות המזוהות עם המערב וישראל. אחדים מארגוני הטרור הללו מחפשים פלטפורמה ממנה ניתן לנהל מערכה כזו כפי שהדבר מתחולל  בתימן , בסומליה, בפקיסטאן, באיראן  ובסוריה . בהתאם לרוח הדברים היוצאים מטורקיה, סביר להניח שהארגונים הללו ימצאו תמיכה עממית רחבה לפעילותם הרדיקלית בטורקיה עצמה ואף בצפון-קפריסין - בחלק הנמצא תחת הכיבוש הטורקי מאז 1974. התבטאויותיו של ארדואן נגד ישראל בחודשים האחרונים, היוו למעשה כרטיס הזמנה פומבי לכול ארגוני הטרור לבצע פיגועים נגד מטרות ישראליות ויהודיות בטורקיה ובאזורים הנמצאים בשליטתה.
. קשה להעריך עוד כמה זמן ימשיך ארדואן לכהן כראש-ממשלת טורקיה לאור מדיניותו האסלאמית הרדיקלית ברור וידוע לכול שישנם גורמים רבים בטורקיה -  ביניהם גם גורמים צבאיים  -. שאינם שבעי-רצון מהתנהלותו של ארדואן בזירה הפנימית וזירה הבינלאומית למעשה, התנהגותו הברוטאלית של ארדואן סתמה את הגולל על הצטרפותה של טורקיה לאיחוד האירופאי, למרות שרבים יטענו שמלכתחילה לא היה לכך סיכוי בגלל צביונה הלאומי והדתי של טורקיה העלולים לערער עוד יותר את יסודותיה התרבותיים של היבשת הנוצרית המתמודדת עם גלי הגירה בלתי-פוסקים.
עיתונאים ישראלים אחדים נפלו קורבן לתעמולה הטורקית מאז שנודע שטורקיה מעוניינת לתווך בין ישראל לסוריה בעניין רמת-הגולן כחלק מהאסטרטגיה האזורית שלה. מאידך,  מעטים היו הישראלים שניסו להזהיר  את מקבלי ההחלטות בישראל ממעורבות-היתר של טורקיה בנעשה בזירה המזרח-תיכונית בנושאים הקשורים למהלכים מדיניים המתנהלים . בין ישראל לשכנותיה כך למשל, טורקיה ניסתה להתערב במחלוקת שנגעה לבניית הגשר במעלה-המוגרבים בירושלים; היא העניקה חיבוק חם ואוהד לאנשי החמאס בעזה - שהוא ארגון ג'יהאדי המתבסס על  עקרונות גזעניים ; היא מנהלת קשרים עסקיים עם איראן למרות האמברגו; היא ניסתה להשפיע על מצרים שתסכים לנוכחותם של חיילים טורקים במעברים ברצועת-עזה; היא ניסתה לתווך בין החמאס לבין אבו-מאזן מעל לראשה של מצרים ובניגוד לדעתה; טורקיה ניסתה להשפיע על ישראל שתסכים לאשר את בנייתו של בית-חולים פלסטיני בשטח ישראלי בגלבוע, לכאורה למען מטרה הומנית ; טורקיה מאותתת לישראל שהיא (ורק היא) יכולה לשחרר את גלעד שליט; טורקיה ניסתה להשפיע על ישראל שתעניק הכרה כלשהי  לרפובליקה הטורקית של צפון-קפריסין ; היא ניסתה לאיים על ישראל כדי שזו תשפיע על הארגונים היהודיים לבל יפעלו למען הכרה אמריקאית בשואה הארמנית ובאחריותה של טורקיה לשואה זו; ומעל הכל, טורקיה רצתה להעניק לסוריה את כל רמת-הגולן על חשבון מדינת-ישראל, כמובן.
צביעותה של טורקיה
טורקיה הנוכחית נוטה לזלזל בתרבות הישראלית הנוגעת לקדושת האדמה ולקדושת הריבונות הישראלית בעיני תושביה. במהלך חודש ינואר 2009, בשעה שדוברים טורקים ניהלו מסע אנטישמי נרחב ובוטה נגד מדינת-ישראל, הוגש דו"ח מיוחד למשרד-חוץ הטורקי על נכסים קרקעיים בתוך בסוריה השייכים לתושבים בעלי אזרחות טורקית. על-פי הדו"ח שהוכן באדיבותה של ועדה מיוחדת שהוקמה לשם כך, הסתבר שלטורקיה ישנה תביעה טריטוריאלית מסוריה על שטח המשתרע על כ -800,000 אקרים. בהתאם לרוח הדברים, טורקיה אינה מתכוונת לוותר לסוריה בעניין, והיא בוחנת אפשרויות אחדות כדי להשיב לעצמה את הנכסים הללו. בל נתפלא אם ארדואן חשב שהדרך להשבתם של הנכסים הללו נעשית  באמצעות ישראל  כחלק משיכוך המתח הקיים ממילא בין טורקיה לסוריה המשתרע על מגוון רחב של נושאים ועניינים. בשדרה החילונית והשברירית של טורקיה שוררת הסברה שהדרך היחידה להשיב את מעמדה הבינלאומי של טורקיה תהייה באמצעות סילוקו של ארדואן - בדרך זו או אחרת -. בהתאם למסורת הפוליטית החילונית אותה עיצב מוסטפה כמאל אטאטורק (1938-1881) הנחשב ל"אבי האומה הטורקית "אולם עד אז, טורקיה האסלאמית מסוכנת לישראל למרות הקשרים ההדוקים השוררים עם הממסד הצבאי הטורקי.
ʱ??
מאמרים נוספים בנושא:
==
מאת: ד"ר יוחאי סלע, "טורקיה מסוכנת למדינת ישראל",  מגזין המזרח התיכון , 21 בפברואר 2009.

http://www.mideast.co.il/p-2_a-247/